Geen vervalsing of wijziging testgegevens vastgesteld bij Mazda

Geen vervalsing of wijziging testgegevens vastgesteld bij Mazda

Naar aanleiding van het verzoek van het Japanse Ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme (MLIT) van 9 juli 2018 aan de Japanse autoconstructeurs na de ontdekking van frauduleuze testpraktijken bij andere bedrijven, heeft Mazda Motor Corporation het MLIT een rapport bezorgd met de resultaten van een onderzoek naar de tests op basis van steekproeven van het brandstofverbruik en de emissies tijdens de eindinspecties van voertuigen.

Het onderzoek had betrekking op de JC081- en WLTC2-tests en de belangrijkste resultaten van het rapport zijn:

  1. Geen wijziging of vervalsing van de testgegevens van beide tests.
  2. In 72 van de 1.472 voertuigen die met de JC08-methode werden getest, werden fouten gevonden in de testgegevens inzake snelheidstracking*. Het bedrijf vond twee oorzaken van deze fouten. Eerst en vooral was in het systeem geen automatische annulatie van de resultaten ingesteld wanneer zich een snelheidsafwijkingsfout voordeed. Ten tweede zijn het de individuele inspecteurs die in de testprocedures moeten bepalen of er fouten zijn in de snelheidstracking.
  3. Alle testgegevens werden opnieuw onderzocht en uit de resultaten blijkt dat de cijfers over het brandstofverbruik en de emissies er niet door werden beïnvloed. Bij de WLTC-tests werden geen fouten van deze aard vastgesteld.

Om te vermijden dat dit zich opnieuw voordoet, zal Mazda de volgende maatregelen nemen:

  • Het systeem zal worden aangepast zodat het testresultaten automatisch als ongeldig classificeert in geval een snelheidstrackingsfout.
  • Mazda zal meer medewerkers inzetten om de inspectiegegevens, inclusief snelheidsmetingsfouten, te controleren.

Mazda erkent dat er fouten werden gemaakt in een beperkt aantal tests. Het bedrijf heeft dit snel vastgesteld en heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog gebeurt.

Galerij

Terug naar overzicht