Twee Mazda’s bij de drie finalisten van World Car of the Year 2020

Twee Mazda’s bij de drie finalisten van World Car of the Year 2020

Voor het eerst in de geschiedenis van de World Car of the Year-verkiezing (WCOTY) zijn twee van de drie finalisten afkomstig van hetzelfde merk. De Mazda CX-30 en Mazda3, de eerste twee leden van Mazda’s jongste modelgeneratie, zijn dit jaar in de running voor de felbegeerde titel.

De Kia Telluride vervolledigt de top drie. De Mazda3 met zijn alom geprezen Kodo-koetswerk maakt tevens kans op de titel van World Car Design of the Year 2020. Zo zou Mazda de dubbelzege van zijn MX-5 in 2016 nog eens kunnen overdoen.

De CX-30, een gloednieuwe compacte SUV die in 2019 werd gelanceerd, en de compacte Mazda3, die intussen aan zijn vierde generatie toe is, zijn allebei verkrijgbaar met de revolutionaire Skyactiv-X-motor. ‘s Werelds eerste op grote schaal geproduceerde benzinemotor met compressieontsteking combineert de voordelen van diesel- en benzineverbranding om superieure prestaties en verbruikscijfers neer te zetten. Andere hoogtepunten zijn Mazda’s nieuwste Skyactiv-Vehicle-Architectuur, die bijdraagt tot het moeiteloze rijplezier van de Jinba Ittai-filosofie, en Mazda’s ‘M mild hybrid’-systeem, dat standaard wordt aangeboden op alle benzineversies van beide modellen.

Beide modellen onderscheiden zich ook door hun mensgerichte interieur en verbeterde geluiddemping. Zo gebruikte Mazda onder meer een dubbelwandige structuur met ruimte tussen het vloertapijt en het koetswerk om de stilte in het interieur naar een hoger niveau te tillen. Kopers krijgen ook de keuze tussen het nieuw ontwikkelde Mazda Harmonic Acoustics-systeem met acht luidsprekers en het premium audiosysteem met twaalf luidsprekers en BassMatch van Bose®. Dat laatste steunt op een luidsprekerconcept dat intern bij Mazda werd uitgewerkt. Het plaatst de audio-onderdelen op ongebruikelijke plaatsen in de wagen om een helderdere, vloeiendere en evenwichtigere geluidskwaliteit te verzekeren met het BassMatch-systeem.

De onconventionele Japanse autoconstructeur is een vaste waarde geworden in de verkiezing van de Wereldwijde Auto van het Jaar, die voor het eerst werd georganiseerd in 2005. Nadat de Mazda2 zegevierde in 2008, won de huidige generatie van de MX-5 in 2016 als eerste auto ooit de hoofdprijs en de tweede categorie, door ook de titel van World Car Design of the Year in de wacht te slepen.

De WCOTY-organisatoren zoeken momenteel een nieuwe datum om de winnaar van de World Car of the Year en vier andere categorieën bekend te maken, nadat de New York International Auto Show 2020 is uitgesteld van april tot augustus. De winnaars worden gekozen door een jury van 86 autojournalisten uit een 25-tal landen.


Galerij